[...] odpowiedź insulinową, w porównaniu do tradycyjnego ryżu gotowanego przez 14 minut. Jednak pod względem stymulowania sytości wygrywał tradycyjny ryż (porcje były podobne, ilość błonnika była wyższa w tradycyjnym ryżu, ilość białka była wyższa w ryżu do szybkiego przygotowania). Czyli stężenie insuliny to nie wszystko. Moim zdaniem naukowcy [...]
Pewnie nie raz znalazłeś się w sytuacji, gdy musiałeś zjeść lub kupić sobie coś do jedzenia w pośpiechu. Brak czasu na przygotowanie zbilansowanego posiłku bogatego w wartości odżywcze sprawia, że sięgamy po kiepskiej jakości przekąski, które mogą zrujnować naszą dietę. Dlaczego warto sięgnąć po Fitking Delicious Bar? 1. Dostarcza [...]
[...] to również składnik diety najczęściej łączony ze zdolnością do hamowania głodu. To, co sprawdza się znakomicie w okresie redukcji tkanki tłuszczowej, może jednak być przeszkodą wtedy, gdy kalorii musimy zjadać dużo. Oczywiście nie może to być wymówką do tego, aby zrezygnować z warzyw czy innych produktów zawierających odpowiednią ilość błonnika.
[...] spożyta (w formie suplementu) N-acetylocysteina. Do najlepszych źródeł pokarmowych cysteiny zaliczamy produkty lubiane przez osoby dbające o mięśnie, czyli zawierające dużą ilość białka. Będzie to zatem mięso z indyka, czy kurczaka. Będą to także jogurty, sery, jaja, nasiona słonecznika, czy też rośliny strączkowe. W tym momencie można zadać [...]
[...] zwierzęcego. Oczywiście nie można zapominać o innych składnikach odżywczych. Dieta roślinna wymaga skrupulatniejszego doboru produktu, by zapewnić sobie odpowiednią ilość białka. Jest ono ważne także dlatego, że odgrywa rolę w odczuwaniu sytości. Dieta roślinna jest korzystna dla Twojego mikrobiomu jelitowego Osoby z prawidłową masą [...]
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
[...] zjedz czasami zamiast tradycyjnych mielonych, kotlety z cukinii czy kalafiora na deser zjedz owoce zamiast słodyczy czy ciasta w sezonie wiosenno-letnim postaw na większą ilość sałatek. Podsumowanie Dieta wegańska może mieć bardzo dobry wpływ na Twoją skórę głównie dzięki ogromnej ilości witamin i minerałów. Nie musisz przechodzić w 100% na [...]
[...] stres może powodować komplikacje, takie jak wzrost stężenia IL-6 (cytokina prozapalna, o pewnym potencjale przeciwzapalnym) i kortyzolu w osoczu, ale jednocześnie zmniejszać ilość białka wiążącego cAMP i stężenie czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego (BDNF). Te zjawiska mają podobny przebieg jak u osób z depresją i zaburzeniami [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
[...] zakupić w sieci sklepów Biedronka. Jak wiele tego typu napojów, jest on wzbogacony w wapń i witaminę D2, ryboflawinę i B12. Skład ma zbliżony do mleka krowiego - podobna ilość węglowodanów (w tym także cukru) i tłuszczu. Różnicą jest jednak ilość białka. W mleku krowim jest go zwykle około 3-4 g w 100 ml a w tym przypadku zaledwie 0,6 g. [...]
Jeśli 100 kg mężczyzna ma 10% tkanki tłuszczowej, to inaczej nosi 10 kg balastu, jeśli 5% to 5 kg, jeśli 4% to 4 kg. Zdarzają się osoby opowiadające niesamowite tezy na temat redukcji tłuszczu w ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
[...] bez dodatków i wzmacniaczy smaku. Podsumowanie Sos sojowy to smaczne urozmaicenie w naszym menu i może nadać potrawom ciekawy, orientalny smak. Niestety zawiera sporą ilość soli, której nadmierne spożycie nie jest obojętne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla serca. Jeśli jesteś jednak wielbicielem sosu sojowego, spożywaj niewielką jego [...]
Mięśnie czworoboczne grzbietu należą do grupy mięśniowej, która podkreśla wygląd sportowej sylwetki. Stanowią swego rodzaju "łącznik" pomiędzy barkami a mięśniami grzbietu. Ich odpowiedni rozwój nadaje masywnego wyglądu górnej części grzbietu i podkreśla atuty sylwetki. Wiele osób ma problem z rozbudową kapturów, dlatego też postanowiliśmy opisać [...]
[...] Daj się ponieść fantazji! 5. Nie przejmuj się opinią innych Z pewnością nie raz usłyszysz od innych osób przykrą opinię na temat sposobu odżywiania. Pytania o odpowiednią ilość białka, wapnia czy witamin mogą pojawiać się dość często, zwłaszcza od osób, które nie mają pojęcia o weganizmie. Pamiętaj, że nie musisz nikomu tłumaczyć się ze swoich [...]
[...] namoczyć owies w wodzie (minimum 4h), a następnie go zmiksować i przecedzić. Taki domowy wyrób możesz przechowywać w lodówce do czterech dni. Jego zaletą jest większa ilość białka w porównaniu z innymi roślinnymi opcjami, takimi jak mleko migdałowe czy kokosowe. Ponadto proces produkcji mleka owsianego utrzymuje cały rozpuszczalny błonnik [...]
[...] tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10%–20%, tłuszcze nasycone <5% podaż sodu ograniczono do mniej niż 2 g dziennie Podawano ilość warzyw równą 600 g dziennie wyłącznie z nieskrobiowych warzyw gotowanych i surowych, podzielonych na 2 lub 3 porcje w ciągu dnia. Dodatkowo 20 ml oliwy z oliwek z [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] energii (grupa IV miała 35% deficyt energetyczny), zwiększenie podaży protein i średnia podaż energii z tłuszczów i większa z węglowodanów (lub mało węglowodanów i spora ilość tłuszczów). Oczywiście, nikomu nie sugeruję takiej diety o proporcjach 90% białka i 10% tłuszczów, bo może być ona groźna dla życia. Podaż protein większa niż 30% [...]
[...] a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, proporcje wynosiły 1:1:1 dla kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych oraz jednonienasyconych. Mierzono ilość glukozy we krwi, insuliny oraz odpowiedź zapalną (ilość cytokin w krążeniu oraz ekspresję genów prozapalnych w MNC. Pomiarów dokonywano na czczo i do 6 h po każdym [...]